Stap 2: Mijn eigenschappen

8 september 2017

Op een ochtend schreef ik het volgende min of meer spontaan op: ‘Mensen werken graag met mij samen omdat ik de schouders eronder zet, een drive heb, goed kan beginnen met een duidelijk doel en meestal positief ben. Ik vind het bovendien belangrijk dat iedereen zich (h)erkend voelt en ben dus gastvrij.’ Mijn enthousiasme heeft natuurlijk ook een keerzijde omdat ik mensen ook weleens overrompel. De flexibiliteit aan mijn kant wordt ook weleens uitgelegd als conflictmijdend en inconsequent. En ja dat herken ik. Ik heb een hekel aan de dubbele agenda’s van mensen of aan hen die altijd ergens een slaatje uit proberen te slaan. Het bewaken van (mijn eigen) grenzen en daar dan ook de consequenties uittrekken of nee zeggen zijn niet mijn sterkste eigenschappen. Ik doe alles met een flair die heel natuurlijk is. Ik floreer als ik het mensen naar de zin kan maken, hen mag entertainen, de gastheer mag zijn of mag adviseren en helpen met een mooi pak bijvoorbeeld. Dan sta ik wel graag in het middelpunt. In andere groepsituaties cijfer ik mezelf nog weleens weg. Zeker als anderen het (denken) beter te weten.

Mijn kinderen vinden mij lief en zelfs zacht. Een mooi compliment. Mijn ouders zouden zorgzaam, optimistisch en opgeruimd nog toevoegen. Mijn vrienden een goede luisteraar en uiteraard loyaal; anders ben je geen vriend. Mijn collega’s voegen daar mensenmens, diplomatiek, natuurlijk, licht chaotisch en ongeduldig. Dat laatste zal wel liggen aan het feit dat ik nog weleens voor de troepen uit wil lopen. Ik ben wel blij dat de associaties in deze volgorde staan. De eerste associatie is positief en dan klinkt ‘ongeduldig’ al iets minder erg. Zo werkt het ook bij sterke merken. De eerste associaties die je oproept, moeten positief zijn.

Diezelfde middag keek ik naar de 64 eigenschappen die Ofman gebruikt in zijn kernkwadrantenspel. Die lijst is ook opgenomen in ons boek 101%IK. Bij het kiezen van 16 ‘kaartjes’ koos ik in eerste instantie de eigenschappen die oké voelden:

 

Daarna heb ik ze weggelegd, koffie (espresso) gemaakt en ervan genoten. Daarna keek ik nog eens naar die woorden en maakte een schifting. Welke passen echt bij mij? Welke zijn onderscheidend? Welke helpen mij en mijn 101%IK-merk sterker maken.

Keuzes maken voor anderen is altijd makkelijker dan voor jezelf. Zelf voel je je al snel beperkt. Maar dat hoeft niet waar te zijn. Juist door keuzes te maken kun je gericht aan de slag en ervaren of de gekozen eigenschappen ook echt bij je passen. Het helpt jezelf, als een soort kompas. Denk ik, weet ik, hoop ik.

Na het intermezzo en een aantal andere bezigheden ga ik verder met mijn eigenschappen. Ik kijk nog eens naar de lijst. Sommige eigenschappen overlappen me teveel, zoals harmonie en vriendelijkheid. Andere zijn niet specifiek genoeg of passen toch niet zo heel goed bij mijn karaktertype (Genieter en Vriend). Als samenwerken voor mij belangrijk is, is zelfredzaamheid misschien niet echt een krachtige eigenschap. Wel een wens. En flexibiliteit bijt met gedrevenheid. Flexibiliteit past wel bij het karaktertype Vriend maar minder bij Genieter. En nog minder bij het type Rebel dat ik meer wil laten zien. Hetzelfde geldt voor de eigenschappen harmonie en gulheid. Bij het bouwen aan mijn sterke merk wil ik meer voor mezelf opkomen. Dan zijn dit niet de eigenschappen die mij gaan helpen.

Openheid, gastvrij, gedreven, progressief en flair zijn wel de woorden die echt bij me passen! Die vijf zijn een onderscheidende combinatie en kunnen mij verder helpen. Als ik ze in een merktemplate plot, ziet dat er als volgt uit:

Deze vijf woorden geven ook inzicht in mijn valkuilen, uitdagingen en allergieën. Wat een fijn inzicht. Het geeft namelijk direct weer welke eigenschappen van anderen mij aan kunnen vullen, en waarom samenwerken met sommigen zo lastig gaat en met anderen helemaal niet. En ook herken ik mijn omschrijving van die ochtend.

Zelfkennis is fijn en de basis voor een krachtig merk. En uitgaan van je sterkste punten onderscheiden je ook van anderen! Nu ik mijn merktemplate helder heb is het bijna tijd voor stap 3. Daar ga ik kijken naar mijn ‘Egel’ en mijn gouden cirkel. Tijd voor nog meer keuzes. Spannend! Maar eerst dit nog even laten rusten en laten contempleren (mooi woord!). Ook benieuwd wat Judith, als merkbegeleider, ervan vindt.

Oh ja, Judith stelde me nog de vraag of mijn energieniveau gedurende mijn levensloop echt die alleen maar opgaande lijn heeft laten zien. Ja, voor mijn gevoel wel. Zeker als ik dat van een afstand weer eens bekijk. Uiteraard zijn er dagen en momenten dat ik minder overtuigd ben van mezelf en dus die levenslijn een kleine deuk zou kunnen laten zien. Die duurden alleen nooit lang. Steeds kan ik mezelf een schop geven om het beste uit een situatie te halen en zo mijzelf te blijven ontwikkelen. Helemaal mezelf opnieuw moeten uitvinden heb ik een keer moeten doen in mijn jeugd en recenter na de scheiding. Daar zie je dus energie dips. In beide gevallen zie ik dat ik iets dan minder overtuigd en niet helemaal in mijn kracht ga staan en meer het gedrag van een vriend dan van een rebel ga vertonen. De genieter helpt me er ‘altijd’ bovenop. Dit merktemplate en het schrijven van het boek helpt ook daarbij.

Reactie merkbegeleider Judith:
Mooie blog, Roel! Ik ken je inmiddels ook al een fors aantal jaren en heb met je gewerkt in politiek, zaken en daarnaast privé. Ik herken alle associaties die je aangeeft: van optimistisch tot zorgzaam en van gedreven tot licht chaotisch. Leuk om te lezen hoe je van 16 naar vijf eigenschappen bent gaan selecteren met naast een espresso ook een volle agenda die intermezzo’s of denktijd afdwingt. Ik denk dat de vijf gekozen eigenschappen bijna precies passend zijn. Mag ik zo vrij zijn je uit te dagen om ‘gedreven’ te vervangen door ‘ondernemend’? Die laatste impliceert ook gedrevenheid, maar voegt iets toe dat jou ook kenmerkt: handen uit de mouwen, lef, niet dralen maar door. Ondernemend is ook net een beetje meer van het type Rebel en kan daarmee wellicht ook helpen om de door jou gewenste ontwikkeling te prikkelen. Gewoon een gedachte. Ik kijk uit naar je volgende stap.